Forside  >>  Nyheder & Presse  >>  Vildledning eller vejledning om kosttilskud?

Vildledning eller vejledning om kosttilskud?

Kilde: Artikel fra Nutraceutisk Industri 4. april 2012.

Vitaminpiller kan slå dig ihjel?
Sådan har overskriften lydt den seneste tid på baggrund af en publikation af et meta-studie fra Rigshospitalet. Nærmere gennemlæsning af publikationen viser, at de testede doser intet har med kosttilskud at gøre. Produkter med så høje doser findes ikke på det danske kosttilskudsmarked. Overlæge Christian Gluud, der står bag undersøgelsen, har skabt usaglig tvivl om reguleringen på kosttilskudsområdet. Samtidig er forbrugerne gjort unødigt utrygge ved danske kosttilskud. Det kan hverken forbrugerne, myndighederne eller branchen være tjent med.

Intet nyt
Resultaterne fra Rigshospitaler er ikke nye, men bygger videre på et meta-studie fra 2007. I 2007 vurderede styrelsen og DTU Fødevareinstituttet, at resultaterne ikke gav anledning til ændringer i lovgivningen på området. Rigshospitalets publikation fra 2012 konkluderer på baggrund af udvalgte studier, at indtagelsen af A, E samt betacaroten kan øge risikoen for pludselig død. Der er udvalgt 78 studier ud af 615 til at underbygge denne konklusion. De 68 stammer fra publikationen i 2007, mens 10 studier tilføjer det nye til rapporten. Hvis man nærlæser de bagvedliggende studier, er der en overvægt af positive effekter ved indtagelse af de omtalte vitaminer. Af de 66 kliniske undersøgelser viser 24 positive effekter af antioxidanterne, 3 viser en negativ effekt og 39 viser ingen påviselig effekt. Desuden er der stor forskel i metoderne bag de udvalgte undersøgelser. Eksempelvis er nogle test udført på raske personer andre på syge, og der er store forskelle i doser, hvor længe de er givet, samt om det er i kombination med andre vitaminer, mineraler eller andre påvirkninger. Man skal således være påpasselig med sammenligningsgrundlaget.

Dosisforvirring - kosttilskud eller lægemidler?
Rigshospitalets undersøgelse har desuden intet med kosttilskud at gøre. De testede doser er så høje, at produkterne klassificeres som lægemidler. Betacaroten er anvendt i doser op til 16 gange den tilladte dosis, A-vitamin er anvendt i 5 gange den tilladte dosis og E-vitamin i doser op til 25 gange den tilladte dosis i kosttilskud. Produkter med så høje doser findes ikke på det danske marked for kosttilskud.

Læs hele artiklen her

Tip en ven Føj til favoritter
  udskriv
Forside    Nyheder & Presse    Produkter    Job    In-licensing    Om Orkla Care    Kontakt   www.Orkla.no
Copyright Orkla Care • Orkla Care A/S • Industrigrenen 10 • 2635 • Ishøj • CVR nummer 16 17 35 92 • forbrugerservice@orklacare.dk Webudvikling af: www.assist2net.no
W3C XHTML 1.0 W3C CSS Level 2
mailto:forbrugerservice@orklacare.dk Sitemap Forside